tirsdag 8. november 2011

Fjellvåk - Hallingskarven manipulert

Etter diskusjonene vi har hatt om bildemanipulering så måtte jeg bare plassere fjellvåken inn i ett bilde jeg tok tidligere i år av Hallingskarven. Fjellvåkbildet ble mye bedre i mine øyne, er dette OK ?  I noen sammenhenger er det kanskje viktigere at et bilde er pent å se på enn at det er 100% korrekt.  Har dessverre ikke muligheter til å reise til Hallingskarven for å vente på det rette fotoøyeblikket.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dessuten har det elendige mongolpiplerkebildet mitt fått så mange treff at det er i ferd med å komme på "mest leste innlegg" lista, og der vil jeg helst ikke ha det. Håper at et nytt innlegg kan blokkere treffene.(mulig jeg tar feil)

15 kommentarer:

  1. Hei Morten!

    I mange tilfeller kan jo bildemanipulering løfte et bilde til nye høyder, ja slik som dette. Det er jo helt ok i mine øyne så lenge du spiller med åpne kort og opplyser seerne om det. For dens saks skyld kan du jo også henge det på din egen stuevegg, du har jo tross alt tatt begge bildene, men det viser uansett ikke virkeligheten. I naturfotokonkurranser er det jo som kjent ikke tillat med slik åpenbar manipulering og det er jeg glad for. Jeg er av den oppfatning av gode naturbilder skal skapes i opptaksøyeblikket uten tilagte elementer. Fjerning av forstyrrende elementer som ved f.eks kloning syns jeg er greit innen rimelighetens grenser. Uansett vanskelig materie, hva er for mye og hva er greit, jeg sitter ihvertfall ikke på fasiten. Det viktigste er uansett å spille med åpne kort og ikke ta en såkalt "Hellesø".

    SvarSlett
  2. Morten, det piplerkebildet kan du trygt være stolt av...det er i klasse med mine bilder, og det sier ikke lite? Skal klikke på det daglig i lang tid.

    Fjellvåken ble bokstavelig talt løftet til nye høyder, tøfft.

    Hilsen Robert

    SvarSlett
  3. Fint bilde med en ditto bakgrunn. Er vel bare å spille med åpne kort,så er det vel ingen som har innvendinger mot manipulering.

    ketil

    SvarSlett
  4. Dette ble lekkert. Uten tvil - det er manipuleringen som gjør dette bildet. Vakkert arbeid.

    SvarSlett
  5. Takk for kommentarer. Syntes du undervurderer egne bilder Robert, bildene dine kan ikke sammenlignes med piplerken min, det er ett dårlig dokumentasjonsbilde og knapt det. Håper du holdet deg unna lenken :)

    SvarSlett
  6. Dette har vi jo snakket om før :-) Helt Ok hvis man informerer om det!
    Godt manipulert, men synes allikevel det ser litt limt inn, om jeg kan si det, ville blitt mer naturlig hvis bakgrunnen var litt ute av fokus, men et fint bilde ble det.
    Dokubilde på mongolpip er ingen skam :-)

    Rune

    SvarSlett
  7. Syntes egentlig den bør være litt limt inn, det jeg kunne gjort var å legge på litt blure langs kanten på fuglen slik at den gled over i bakgrunn ( bare noen pixel ) + laget bakgrunn litt uskarp, men da begynner en på en måte å gå mot forfalskning og det var ikke meningen.

    SvarSlett
  8. Er vel ikke forfalskning hvis du informerer om det som er gjort :-)
    Men ser poenget ditt hvis det er meningen at det skal synes!
    Rune

    SvarSlett
  9. Som du sikkert forstår så har jeg et ambivalent forhold til dette her, mener i utgangspunktet at en ikke skal tukle med bilder, men det er jo litt gøy når de blir bedre. Jeg legger ikke mye arbeid i å gjøre manipuleringen usynlig, det er kun "magic wand tool" og copy & paste. Kommer nok ikke til å lage mange flerbilde bilder i framtiden kun HDR.

    SvarSlett
  10. manipulering eller ikke, det ble i alle fall et flott bilde!

    Ottar

    SvarSlett
  11. ...traigo
    sangre
    de
    la
    tarde
    herida
    en
    la
    mano
    y
    una
    vela
    de
    mi
    corazón
    para
    invitarte
    y
    darte
    este
    alma
    que
    viene
    para
    compartir
    contigo
    tu
    bello
    blog
    con
    un
    ramillete
    de
    oro
    y
    claveles
    dentro...


    desde mis
    HORAS ROTAS
    Y AULA DE PAZ


    COMPARTIENDO ILUSION
    MORTEN BORG

    CON saludos de la luna al
    reflejarse en el mar de la
    poesía...




    ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE HÁLITO DESAYUNO CON DIAMANTES TIFÓN PULP FICTION, ESTALLIDO MAMMA MIA, TOQUE DE CANELA ,STAR WARS,

    José
    Ramón...

    SvarSlett
  12. Vacker bild blev det. Så länge du spelar med öppna kort är det OK tycker jag.

    SvarSlett
  13. Min mening om dette er allerede fremmet i andres innlegg her. Det må være opp til hver enkelt hvor grensene går i etterbehandling og manipulering.
    Imidlertid er det viktig for fotografens troverdighet og anseelse at man opplyser om dette når manipuleringen er vesentlig.

    SvarSlett
  14. For meg ble det et flott bilde. Så lenge du sier hva du gjør er det helt greit. Meget flott bilde av Fjellvåken som egentlig er nok i seg selv. Nydelig fjærdrakt!!! Har aldri opplevd denne jeg, håper på det en gang i fremtiden. Ha en riktig god helg.

    SvarSlett