tirsdag 8. november 2011

Fjellvåk - Hallingskarven manipulert

Etter diskusjonene vi har hatt om bildemanipulering så måtte jeg bare plassere fjellvåken inn i ett bilde jeg tok tidligere i år av Hallingskarven. Fjellvåkbildet ble mye bedre i mine øyne, er dette OK ?  I noen sammenhenger er det kanskje viktigere at et bilde er pent å se på enn at det er 100% korrekt.  Har dessverre ikke muligheter til å reise til Hallingskarven for å vente på det rette fotoøyeblikket.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dessuten har det elendige mongolpiplerkebildet mitt fått så mange treff at det er i ferd med å komme på "mest leste innlegg" lista, og der vil jeg helst ikke ha det. Håper at et nytt innlegg kan blokkere treffene.(mulig jeg tar feil)

15 kommentarer:

 1. Hei Morten!

  I mange tilfeller kan jo bildemanipulering løfte et bilde til nye høyder, ja slik som dette. Det er jo helt ok i mine øyne så lenge du spiller med åpne kort og opplyser seerne om det. For dens saks skyld kan du jo også henge det på din egen stuevegg, du har jo tross alt tatt begge bildene, men det viser uansett ikke virkeligheten. I naturfotokonkurranser er det jo som kjent ikke tillat med slik åpenbar manipulering og det er jeg glad for. Jeg er av den oppfatning av gode naturbilder skal skapes i opptaksøyeblikket uten tilagte elementer. Fjerning av forstyrrende elementer som ved f.eks kloning syns jeg er greit innen rimelighetens grenser. Uansett vanskelig materie, hva er for mye og hva er greit, jeg sitter ihvertfall ikke på fasiten. Det viktigste er uansett å spille med åpne kort og ikke ta en såkalt "Hellesø".

  SvarSlett
 2. Morten, det piplerkebildet kan du trygt være stolt av...det er i klasse med mine bilder, og det sier ikke lite? Skal klikke på det daglig i lang tid.

  Fjellvåken ble bokstavelig talt løftet til nye høyder, tøfft.

  Hilsen Robert

  SvarSlett
 3. Fint bilde med en ditto bakgrunn. Er vel bare å spille med åpne kort,så er det vel ingen som har innvendinger mot manipulering.

  ketil

  SvarSlett
 4. Dette ble lekkert. Uten tvil - det er manipuleringen som gjør dette bildet. Vakkert arbeid.

  SvarSlett
 5. Takk for kommentarer. Syntes du undervurderer egne bilder Robert, bildene dine kan ikke sammenlignes med piplerken min, det er ett dårlig dokumentasjonsbilde og knapt det. Håper du holdet deg unna lenken :)

  SvarSlett
 6. Dette har vi jo snakket om før :-) Helt Ok hvis man informerer om det!
  Godt manipulert, men synes allikevel det ser litt limt inn, om jeg kan si det, ville blitt mer naturlig hvis bakgrunnen var litt ute av fokus, men et fint bilde ble det.
  Dokubilde på mongolpip er ingen skam :-)

  Rune

  SvarSlett
 7. Syntes egentlig den bør være litt limt inn, det jeg kunne gjort var å legge på litt blure langs kanten på fuglen slik at den gled over i bakgrunn ( bare noen pixel ) + laget bakgrunn litt uskarp, men da begynner en på en måte å gå mot forfalskning og det var ikke meningen.

  SvarSlett
 8. Er vel ikke forfalskning hvis du informerer om det som er gjort :-)
  Men ser poenget ditt hvis det er meningen at det skal synes!
  Rune

  SvarSlett
 9. Som du sikkert forstår så har jeg et ambivalent forhold til dette her, mener i utgangspunktet at en ikke skal tukle med bilder, men det er jo litt gøy når de blir bedre. Jeg legger ikke mye arbeid i å gjøre manipuleringen usynlig, det er kun "magic wand tool" og copy & paste. Kommer nok ikke til å lage mange flerbilde bilder i framtiden kun HDR.

  SvarSlett
 10. manipulering eller ikke, det ble i alle fall et flott bilde!

  Ottar

  SvarSlett
 11. ...traigo
  sangre
  de
  la
  tarde
  herida
  en
  la
  mano
  y
  una
  vela
  de
  mi
  corazón
  para
  invitarte
  y
  darte
  este
  alma
  que
  viene
  para
  compartir
  contigo
  tu
  bello
  blog
  con
  un
  ramillete
  de
  oro
  y
  claveles
  dentro...


  desde mis
  HORAS ROTAS
  Y AULA DE PAZ


  COMPARTIENDO ILUSION
  MORTEN BORG

  CON saludos de la luna al
  reflejarse en el mar de la
  poesía...
  ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE HÁLITO DESAYUNO CON DIAMANTES TIFÓN PULP FICTION, ESTALLIDO MAMMA MIA, TOQUE DE CANELA ,STAR WARS,

  José
  Ramón...

  SvarSlett
 12. Vacker bild blev det. Så länge du spelar med öppna kort är det OK tycker jag.

  SvarSlett
 13. Min mening om dette er allerede fremmet i andres innlegg her. Det må være opp til hver enkelt hvor grensene går i etterbehandling og manipulering.
  Imidlertid er det viktig for fotografens troverdighet og anseelse at man opplyser om dette når manipuleringen er vesentlig.

  SvarSlett
 14. For meg ble det et flott bilde. Så lenge du sier hva du gjør er det helt greit. Meget flott bilde av Fjellvåken som egentlig er nok i seg selv. Nydelig fjærdrakt!!! Har aldri opplevd denne jeg, håper på det en gang i fremtiden. Ha en riktig god helg.

  SvarSlett