torsdag 12. januar 2012

Kongeørn – Dalen del II

Hadde egentlig som mål at fotohobbyen min ikke skulle utvikle seg til tidstyv. Jeg skulle kun ta bilder av enkle motiv og ikke reise langt av gårde for å sitte i fotoskjul eller lignende.

I høst traff jeg tilfeldigvis Trond Hovland Olsen på en kirkegård ivrig opptatt med kattuglefotografering(sprøtt nok for de fleste). Trond hadde erfaring fra fotoskjul fotografering og hadde planlagt en Kongeørn tur. Stedet var Dalen og tilfeldigvis hadde han en ledig plass i skjulet. Når han spurte om jeg ville være med var det ikke vanskelig å kaste alle prinsipper på båten og si « Ja det hadde vært gøy».
Fra tidligere fluefiskeerfaring viste jeg jo at har du fått en storlaks blir det å fiske 250g ørreter aldri det samme igjen, noe som ødela den hobbyen. Men Ok jeg fikk ta sjansen

Litt senere på høsten ringte Trond for å si at skjulet var bestilt. Vi reiser 6. januar og får to dager. Dagen før avreise fikk vi oppløftene opplysninger, det var 7-8 ørner på åte og et «jævla spetakkel». Vi var derfor ganske forventningsfulle da vi kjørte oppover etter jobb på fredag. Framme på gården ble vi tatt imot av Jostein Hellevik som kunne fortelle om ørner i ”bøtter og spann”. dette skulle bli gøy, hvor mange fugler som var på åte var imidlertid væravhengig. Dette hadde jeg hørt før, alle mine mislykkede fisketurer ble bortforklart med vær og vannstand. Men OK, det går sikkert bra. 
Etter servering av øl og pizza kombinert med masse gode fuglefotohistorier gikk vi til køys. Tror jeg knipset mange tusen ørnebilder i drømmeland den natta.

Dag 1
Tidlig oppe, lenge før hanen hadde vurdert å gale. Vi måtte være på plass i skjulet i god tid før det ble lyst. Frokosten gikk kjapt og det tok ikke mange minuttene før vi satt på snøskuteren. Jostein som er en erfaren fjellbonde fra Jæren kjørte oss sikkert til Gaupebu på veier i til dels stupbratt terreng. Navnet Gaupebu skyldes antagelig at det er rikelig med gaupe i området, som byslask var det morsomt å se ferske gaupespor.

Vel framme rigget vi kameraene, fyrte opp gassovnen og tok fram sjokolade, kaffe og minnebrikker, her skulle vi kose oss skikkelig. Det gikk ikke mange minuttene før den første ørna viste seg. Unormalt. Først skulle det komme kråke og skjære, så ravn og så til slutt ørn. Denne var tydeligvis veldig sulten. Men greit nok vi fyrte løs på høy iso med full blenderåpning og håpløst lange lukkertider, men det var ikke så farlig Trond hadde med seg like mange minnebrikker som de har i en middels stor fotobutikk. 
 
En periode var det hele 4 ørner i området samtidig, de fleste i tretoppene på behørlig avstand men også noen på åte. Lyset var bra og vi fotograferte som bare det.  
Da kom skuter’n og vips var det tomt for fugler. Skitt au, vi ble advart om en elskovssyk skogeier med dama bakpå, men han kunne jo ha ventet litt. Etter dette kom fuglene bare sporadisk tilbake og det ble ikke skikkelig action. Timene fram til det var mørkt og vi kunne forlate skjulet ble derfor ganske lange.

Dag 2
Våknet til flott vintervær, et par minus og en fantastisk måne som hang lavt over fjellene i øst, maken til skutertur har jeg aldri opplevd, tenkte til og med tanken at her burde en jo bo, men så var det det med jobb da.
En like fantastisk soloppgang ble avløst av kråker, ravner og så ørner. Da var vi i gang igjen, og denne gangen med nesten perfekt fotolys lav iso, korte lukkertider og litt nedblending. Timene gikk råfort helt til alle fuglene plutselig forsvant og vi hørte den irriterende lyden av snøskuter, elsker’n igjen? uflaks. Denne gangen tok det ikke lange tiden før enkelte av fuglene var tilbake, men det ble ikke like bra som før forstyrrelesen. 

Solnedgangen ble minst like flott som soloppgangen, vi bare satt å koste oss over utsikten og alle bildene vi hadde tatt. Alt i alt ble dette en kjempetur. Selv om forholdene ikke var optimale fikk vi mange fotomuligheter. Kanskje ikke de helt spektakulære men jeg er kjempefornøyd.

Konklusjon
Dette var gøy, frister til gjentagelse, gjerne en dag med snøvær og kanskje blir det en tur i haukeskjulet til Jostein senere på året.
Har lagt ut et utvalg av bilder fra turen. Klikk på dem for best mulig visning!
To gode venner?

Hvordan smaker den tro?23 kommentarer:

 1. Hej Morten!
  Vilken bild serie du har fått med dig hem från gömslet. Upplevelsen måste ha varit helt fantastisk även fast jag förstår att skotern som störde inte stod högt i kurs. Både texten och bilderna är så otroligt njutningsfulla, har suttit en lång stund och bara njutit.
  Vilken wow upplevelse så här framför datorn, upplevelsen i skjulet måste ha varit helt enorm.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  /Ingemar

  SvarSlett
 2. Har til gode å besøke et åteskjul, men ja det ser fristende ut Morten :-)
  God tekst og flotte bilder! Velger meg nok nr 7 som favoritt, men nr 1 med den bakgrunnen er jo også en høydare :-)
  Rune

  SvarSlett
 3. Flott tekst og knalle bilder. Du har jo fått langt bedre bilder en jeg fikk på mine fire turer i fjor. Skal selv til Gaupebu om ei ukes tid, men med min flaks blir det nok "dødt hav" igjen...

  SvarSlett
 4. takk for kommentarer, lykke til svein roger skulle gjerne vært der i ruskevær, snødrev med brukbart lys er drømmen, men det blir nok ikke noe før i beste fall neste vinter.

  SvarSlett
 5. Oh, for noen flotte bilder. Her er action på topp. Sikkert en fantastisk opplevelse. Spennende og fin tekst.

  Ottar

  SvarSlett
 6. Steike, det må ha vært spennende...synes det første bildet er helt rått, og det med Skjæra er artig.

  Hilsen Robert

  SvarSlett
 7. Flott og lett humoristisk tekst du knytter til de fine bildene dine. Må være en stor opplevelse å oppleve så mye liv rundt åtefotograferingen. Håper ikke du glemmer å fortsatt ta bilder av småfuglene våres nå da, he, he! :-)

  Knut W.

  SvarSlett
 8. Du har tydeligvis hatt det bra i dalen!
  Fantastiske bilder. Det første og det siste var mine klare favoritter.

  Tommy S

  SvarSlett
 9. Det er bare en ting å si..
  del 2 levde opp til forventningene i del 1!

  SvarSlett
 10. Bra tekst og flotte bilder, frister med en slik tur ja!
  Liker godt bilde nr 9 og det med skjæra, får et godt inntrykk av hvor stor ørna er.

  SvarSlett
 11. Helt fantastiska bilder på örnen!! Vilken upplevelse det ska ha varit!!

  SvarSlett
 12. Fantastic series, congratulations for the beautiful shots! ;-)

  SvarSlett
 13. Wonderful series!!! The first #1 is stunning but then again, they all are!

  It is very nice to look at these beautiful pictures! Congratulations!

  Greetings, Louise

  SvarSlett
 14. Hei Morten

  Takk for fin tur forrige helg, synes du fikk mange bra bilder, likte best 1 og 9, 10, 11. men vet at du har flere gode bilder på lur. Ser at vi har fått en del like blinksudd men sånn blir d bare:-)

  Mvh
  Trond

  SvarSlett
 15. Fine bilder av en fantastisk flott fugl!

  SvarSlett
 16. fantastisk serie, for en opplevelse dette må ha vært, nydelig lys også, alle var bra, om jeg skal velge så syns jeg 1 og 9 var spesielle, spennende

  SvarSlett
 17. Hei Morten, en flott blogg med flotte bilder du har postet her, det er virkelig morsomt å se på med deg. Bildene med ørnen er absolutt blikkfang .. er så store rovfugler her i Tyskland er det ikke, dessverre, mer. Her hauk, fjellvåk, hauk eller Milan er sterkt representert.
  Mange hilsener fra Tyskland ved Waldläufer Frank

  SvarSlett
 18. Her var det mye lekkert. Sikkert en fantastisk dag.

  SvarSlett
 19. Veldig bra bilder av ørn.

  SvarSlett
 20. Vakkert!!!!Alt sammen!!Spesielt landskapsbilde . Det er en drøm!!!

  SvarSlett
 21. Den ørner var rimli spaca

  SvarSlett
 22. Imponerende flotte billeder af denne Majestætisk fugl.

  SvarSlett