fredag 5. august 2011

Heilo - Hardangervidda


Inspirert av  fuglefoto på nett,  nærmere bestemt fjellfugler i sommerdrakt, fant jeg ut at jeg bare måtte ta meg en tur på fjellet før det ble for sent(kanskje det var det allerede). Bestemte meg på tirsdag for at jeg skulle ta en runde rundt Hardangervidda med en avstikker til Trondsbu, området skal ha et rikt fugleliv sommerstid. Adkomsten til Trondsbu er enkel, en kan kjøre Tinnhølveien fra Dyranut som åpner 1 Juli. Startet i 10 tiden onsdag morgen med kurs for Haukeli. For å kunne kjøre sakte og  se etter fugler kjørte jeg de gamle veiene utenom tunellene.
Først veien rundt Vågslitunellen


 Så over Haukelitunellen  


Og en avstikker til Votna  som ligger rett før en kjører ned til Røldal. Sidearm til Votna i bakgrunn


Votna og veien.


Foreløpig var det magert med fugler , så jeg bestemte meg i seks syv tiden for at jeg skulle kjøre Hardanger – Eidsfjord til Dyranut og overnatte der.  Vel framme i 11 tiden fant jeg meg en plass ved Tinnhølveien  som egnet seg for overnatting, kokte litt kaffe og krøyp baki bilen for å sove. Her var det et poeng å komme seg tidlig opp før det ble for mye trafikk. Strategien var at jeg skulle kjøre sakte langs veien for å ta bilder av fugler  i vierkratt og på myrene.
Tinnhølveien med Hardangerjøkulen i bakgrunn.

  
Var ganske tidlig oppe (iso400, f4.0, 1/250s) og gjorde meg klar til en kjøretur langs veien i sneglefart, frokosten fikk vente til senere.  Det lysnet fort og når lyset var iso250, f4.0, 1/1000s dukket denne Heiloen opp og turen var egentlig reddet. Den var jo ett av turmålene.


Fortsatte videre langs veien men det var overraskende få fugler å se. Tror jeg så en blåstrupe men kom ikke på skuddhold. Fikk imidlertid bilde av denne spurven som jeg tror er årets modell av Vierspurv eller Sivspurv


Det var så lite fugler at etter frokost med bacon og egg pakket jeg sakene å dro hjem. Haugastøl-Geilo-Kongsberg-Skien.  Kom hjem i firetiden og da var det drabelig deilig å legge seg på sofaen å glane i taket.
Skal forsøke igjen neste år, men da skal jeg dra så tidlig på året som mulig, 

Ser jeg kunne brukt polafilter for å få litt mer trøkk i skyene på landskapsbildene, men det får jeg gjøre neste gang jeg prøver meg på denslags.
 

6 kommentarer:

 1. Fine bilder som du har tatt av heiloen på fjellet.

  Mvh

  Trond

  SvarSlett
 2. Gode heilobilder Morten!! Flott bakgrunn og fint fjellmiljø i bånn :-)
  Vierspurv er det dog ikke, hadde vært moro om det var det, da de mest sannsynlig forsvinner som norsk hekkefugl hvis nedgangstrenden fortsetter!
  Dette er en sivspurv som faktisk er ganske vanlig på fjellet.

  Mvh Rune Olsen

  SvarSlett
 3. Er nok "desverre" bare en Sivspurv som Rune sier. Dog har fjærdrakten tegn som kan tolkes som Vierspurv, bla noe hvitt på håddekkerne. Jeg tar den som Sivspurv på nebbet, som er ganske butt, og mørkt i fargen. Nebbfasong er ofte en god metode å skille fugler som ellers er svært like, men obs, høsten er en tid med ungfugler som ikke er fullt utviklet, og tvil kan da oppstå...

  Ellers knallfine bilder...og i fokus i motsetning til mine :o/

  Hilsen Robert

  SvarSlett
 4. Jeg er ikke rett mann når det gjelder artsbestemmelser.
  Men jeg vet hva jeg synes er gode bilder. Og her er det flere av dem. Heilobildene er helt prima. Særlig det første liker jeg god med nebbet åpent.

  Tommy S

  SvarSlett
 5. Dere har helt sikkert rett når det gjelder spurven, det som fikk meg til å tro at det var Vierspurv er den lyse prikken den har bak øyet ned mot halsen. Dessuten så jeg i 1/10s noe som lignet veldig på en voksen fugl i samme området. Sannsynligheten er dog liten siden fugleboka sier at det hekker 10-100 par i norge.

  SvarSlett