søndag 10. juli 2011

Musvåktur - Hønsehauk revisjon 1

Var på musvåkjakt i helgen, fikk tips om ett musvåkreir ikke lang fra heimplassen og siden det er sent på året fant jeg ut at her får en smi mens jernet er varmt. Rigget derfor camoteltet i høvelig avstand til reiret på lørdag og reiste grytidlig 03.30 på søndag. Etter noen timers venting begynte jeg å forstå at noe var galt, hørte musvåkskrik men så ikke noe aktivitet.. Skuffet måtte jeg innse at jeg kunne glemme bilder av unger som ble matet og rovfugl med bytte i klørne, ungene hadde forlatt reiret. Gikk derfor i retning av skrikene jeg hadde hørt, etter noen hundre meter fant jeg junior sittende i en furu, rakk akkurat å ta dette bildet av ham før han/hun? forsvant videre innover i skogen.


DEL II
Etter at jeg fikk tips om at musvåken min sannsynligvis var en hønsehauk tok jeg en tur til for å sjekke. Det første jeg så var en ganske så flat hønsehauk på toppen av en gammel kraftlinjestolpe, den likte tydeligvis dårlig å bli kalt musvåk.


For å understreke hvor feil jeg tok viste den fram halen sin,


det var nesten ikke grenser for hva den ville gjøre for å overbevise meg.Beklager feilen folkens ! det må være en hønsehauk.

8 kommentarer:

 1. Great shot, Morten!
  Know how to improvise is characteristic of good professional photographers.

  It was worth getting up at 3:30 am. You got a very pretty picture of this young bird of prey.

  Warmest Greetings from Spain.

  SvarSlett
 2. Hei Morten,

  Annerledes musvåkbilde enn hva man vanligvis ser, men synes dette ble bra med tett skogsmiljø rundt våken, som titter skeptisk ned på fotografen :-)

  Mvh Rune Olsen

  SvarSlett
 3. Bra bilde men jeg syntes det ser ut som om vi har en hønsehauk her ! ?

  SvarSlett
 4. Takk for kommentarer, må innrømme at jeg ble i tvil, jeg er som sagt ikke fugleekspert. Ut fra skrikene jeg hørte og tips om musvåkreir var jeg overbevist om at det var en musvåk. Dessuten trodde jeg hønshauken hadde gule øyne(muligens ikke ungfugl). mønsteret på sidene (hjerter) ligner vel veldig på hønsehaukens men i fugleboka mi ser det ut som om musvåken har tilsvarende.

  SvarSlett
 5. Ingen tvil om 1k hønsehauk. Burde sett det på første bildet, sjøl om musvåkdrakta varierer noe fryktelig :-)
  Kult bilde der den ligger flat over stolpen!

  Rune Olsen

  SvarSlett
 6. Artsbestemmelse er ikke så enkelt, faktisk mye vanskeligere enn jeg trodde når jeg startet med fuglefoto for ett par år siden. Kjedelig å bomme men jeg er redd det må til for at en skal lære noe nytt.
  Kommer ikke til å gjøre den tabba en gang til.

  Jobber med å få bilde av voksen hauk når den kommer med bytte men det er tydeligvis ikke så ofte. Har dessuten fått skikkelig ryggtrøbbel etter å sitte for lenge i camoteltet i en håpløs stilling på lørdag. Forsøker igjen når ryggen har blitt bedre.

  SvarSlett
 7. Hei ! Det var jo bra jeg tipsa når du ser på bildene du fikk til på " extraturen" Veldig fantastiske bilder ! :-) Artsbestemmelse kan av og til være mer besværlig enn ein trur. Har selv bomma på unge havørner som jeg har tatt for kongeørn...100% sikker i min tro. Unge havørner har nemlig nebbfarge og fjærdrakt som avviker svært fra voksen fugl f.eks.

  SvarSlett