tirsdag 29. januar 2013

Jomfrulandsrevet

Skadden og Jomfrulandsrevet en av mine favorittplasser, her kan en sitte i timevis mens tankene flyter hundrevis av år tilbake i tiden. Til tider med seilskuter hvor denne plassen var en av de farligste langs kysten. Med grunner og rev kombinert med lumske strømmer og pålandsvind var det mange seilskute som endte sine dager her.  Noen ganger kan en neste høre sjøfolkene hyle i vindkastene og master som knekker mens skuta blir kastet innover revet. Det hender jeg går utover med hodelykt mens det er mørkt og i grålysningen er det nesten litt nifst. En plass hvor draugen utmerket godt kan dukke opp med noen av sjømennene han har dratt med seg ned i mørket. Ikke fritt for at en grøsser litt når en hører lyder bak seg som ikke burde være der. Når en snur seg rundt er det selvfølgelig ikke noe å se, jeg er enig med Odd Børretzen usynlige spøkelser er de verste.
Sannsynligvis kommer Theodor Kittelsens Sjøtrollet også fra dette området og det er jo ikke en skapning en har spesielt lyst til å møte. Ikke rart det er få fuglefotografer her. Kittelsens sjøtroll fra 1887 kopiert fra wikipedia

10 kommentarer:

 1. En spennende fortelling og bilder Morten. Kan levende se for meg at det ikke hadde vært ok å møte sjøtrollet.

  SvarSlett
 2. Ai ai ai ..så artigt!!Flotte bilder fra kysten.Tenker det var litt av vært der!!Fint att du tok me Kittelsen!!Skulle til å lage en artikkel om han..fantastiske bilder og tegninger!Soria moria og pesten!!Ja det var litt av en tid den gang..glad vi ikke har det sånn i dag.selv om det kansje var mer romantisk den gang..så var det ett hardt liv.
  Tusen takk for att flott blogginnlegg.Ha en strålende dag!!))

  SvarSlett
 3. God tekst Morten :-) Forstår godt at Skadden er en favorittplass, har sjøl vært der ute ved noen anledninger, men siden jeg bor på Hasselgården når jeg besøker Jomfruland er det lett og forbli på den nordlige delen av øya! Likte første bildet best her.
  Rune

  SvarSlett
 4. Hej Morten!
  Förstår att du älskar denna platsen, så vacker men så farlig för sjöfarten. Nu för tiden så har vi så mycket fin utrustning i våra båtar så det borde ju inte skapa några problem. Men det är inte svårt att förstå att dåtidens sjömän trodde det fanns sjötroll som drog ner sjömän här ute. Mycket trevligt inlägg Morten.
  Ha en fin dag!
  /Ingemar

  SvarSlett
 5. Trolsk og vakkert fra en spennende plass! Hadde nok tatt beina fatt om sjøtrollet hadde dukket opp fra havet ;-)

  SvarSlett
 6. Likte d første bilde. Skadden er nok en fin plass å være uansett årstid, der den ligger åpent og utsatt til, ut mot skageraks lunefulle kyst.


  SvarSlett
 7. ja det er en fin plass og så er det noen rovfugler som jakter der men de er ikke lette å få på brikka.

  SvarSlett
 8. Fin skildring av stemningen ute på Skadden Morten...Du vet sikkert at Kittilsens tegning av Nøkken også kommer fra Jomfruland...? Det lå et tjern noen hundre meter syd for fyret hvor han gjorde den tegningen, sikkert grodd igjen med årene.

  SvarSlett
  Svar
  1. neida tårnkjernet er fortsatt åpent og det er gode muligheter for å se nøkken på tåkete sensommersnetter :)

   Slett
 9. Med skam å melde har jeg knapt besøkt sørlandskysten. Bortsett fra noen turer til Lista da. Skjønt med nøkken rekende mellom fjæresteinene, kan vel det være like lurt:)
  Fine bilder. Likte det første aller best.

  SvarSlett