tirsdag 25. oktober 2011

Bilderedigering - Hvor går grensen ?

Når en jobber med fuglebilder ser en som regel ett eller annet i bilde som burde fjernes eller redigeres. Det kan være greiner som er sjenerende, stygg omgivelser eller rett og slett bare at bakgrunn burde vært mer slørete.
Normalt justerer jeg ikke annet enn fargetemperatur, fargemetning, kontrast, lys , støy, utsnitt og enkelte ganger skarphet. Dvs. ting som normalt også kan justeres i kamera . Fristelsen er ofte stor til å gjøre mer ut av det. Problemet er hvor går grensen for hva som er OK og hva som ikke er OK.
Har derfor forsøkt å vise noen eksempel med bilder jeg har vist på bloggen tidligere i år. Hvordan bildene var og hvordan de kan forbedres. Alle bildene er mine de to siste er satt sammen av flere.
Starter med bilde av Rødstjert, bilde sjeneres av  masse greiner i fokus på kryss og tvers. Er det OK å fjerne greinene?

Bilde før redigering

 
Bilde etter redigering


Tok bilde av en Dvergfalk med kjedelig bakgrunn er det OK å bytte den ut? Ikke helt fornøyd med den nye heller men det var den jeg fant i farte, ett gammelt bilde fra bloggen med svarttrost.

Bilde før redigering


Bilde etter redigering (kunne tatt bort noen greiner)


Siste eksempel kattugle med kjedelig bakgrunn, er det OK å legge inn en mer spennende bakgrunn?

Bilde før redigering


Bilde etter redigering. Nå blei dette for drøyt så det må være OK.

søndag 23. oktober 2011

HDR - motlysbilder II

Fortsatt lite tid til foto og relativt dårlig med fugler. Fortsetter derfor med HDR eksperimenter, fuglefoto er veldig tidkrevende. Det er fantastisk flott lys ved sjøen for tiden, helt toppers å se på soloppgangen mens en tar bilder.




Dessuten var stranden min okupert av noen rufsete fyrer med langt hår og ring i øre.

søndag 16. oktober 2011

HDR - motlysbilder

Det er litt dårlig med fugler for tiden så jeg har forsøkt meg på noe nytt. HDR bilder, ikke alle blir like vellykkede men det kan bli ganske spennende resultater. Jeg har ikke justert fargene de bare ble sånn, det lilla bilde til slutt er tatt med veldig svakt lys om morgenen.






mandag 10. oktober 2011

Strandbilder del IV - Varsler

Ble ikke mye fototid i helgen men jeg legger ut noen bilder fra en av strandturene mine, ikke helt på stranden men rett ved. Starter med bilde av Skarv og fyrtårn.(fuglene er nederst til venstre)


Rett ved stranden hvor jeg fotograferte lerkene landet det en Varsler, har fuglefotografert en del timer nå men dette er faktisk første gangen jeg ser en.


Ikke lenge etter landet det en enslig Brushane.


tirsdag 4. oktober 2011

Strandbilder del III - Heipiplerke

Fortsetter med strandbilder, den neste fuglen(-ene) som dukket opp var en Heipiplerke, en av de vanligste piplerkene, men ikke så vanlig på mine hjemtrakter (Skien). Fuglen var fotogen, hvis en kan kalle en fugl det og ikke særlig sky. Morsomt å ta bilder av.






mandag 3. oktober 2011

Strandbilder del II - Fjellerke

I vår fikk jeg bilde av Trelerke og Sanglerke, hadde også håpet på fjellerke men den så jeg aldri. Mens jeg satt på stranden sist helg dukket den plutselig opp. Ganske så sky, men jeg fikk da noen bilder før den forsvant like så brått som den hadde kommet.



søndag 2. oktober 2011

Strandbilder I - Ung stær poserer

De neste blogginnleggene mine kommer til å være strandbilder, nærmere bestemt bilder av fugler på stranden. De siste helgene har jeg tilbrakt en del timer blandt sanddynene, når lyset er dårlig gir den lyse sanden flott indirekte belysning. Har lyst til å starte med en ung stær som ”poserer”.  Lurer hvilken hodevinkel dere foretrekker? Personlig liker jeg nr 3 best.